Skip to content

APTIZONE Bhubaneswar

APTIZONE

Odisha GK MCQ for OSSSC Exam (Q73 – Q101)

Odisha GK MCQ for OSSSC Exam
Odisha GK MCQ for OSSSC Exam RI / ARI / Amin / ICDS Supervisor / SFS / Live Stock Inspector / Forest Guard / Excise Constable / Jail Warder / Odisha Fireman / VAW & HEW / Panchayat DEO / PEO / Jr. Clerk / Jr. Assistant etc.

All questions have been taken from OSSSC Previous Year Papers. For more Questions and Explanation, You can read Puhan Publications 3000+ OSSSC Previous Year Papers (2014 – 2024) Book.

73. Which one of the following is not a sea port?

(OSSSC CRE PEO/JA 2023)

(A) Gopalpur

(B) Paradeep

(C) Dhamra

(D) Puri

Answer – D

74. Which tribes are not native to Odisha?

(OSSSC HAW / HAW 2016)

(A) Munda

(B) Kuki

(C) Santal

(D) Kandha

Answer – B

75. Which of the following rivers divides Odisha and West Bengal?

(OSSSC RI 2015)

(A) Baitarani

(B) Budhabalanga

(C) Subarnarekha

(D) Salandi

Answer – B

76. The length of Odisha coast is about-

(OSSSC RI 2015)

(A) 480 kms

(B) 580 kms

(C) 680 kms

(D) 780 kms

Answer – A

77. Which place is known as the Kashmir of Odisha?

(OSSSC RI 2015)

(A) Deomali

(B) Daringbadi

(C) Saptasajjya

(D) Satakoshia

Answer – B

78. How many numbers of States share their border with Odisha?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Answer – C

79. Which one of the following is the largest district of Odisha in terms of area?

(OSSSC LIVESTOCK 2021)

(A) Nayagarh

(B) Mayurbhanj

(C) Malkangiri

(D) Cuttack

Answer – B

80. Which state is to the North of Odisha?

(OPRB CBRE Warder- 27th Dec 2022-SL-1)

(A) Jharkhand

(B) New Delhi

(C) Madhya Pardesh

(D)None of these

Answer – A

81. Which state is to the West of Odisha?

(OPRB CBRE Warder- 25th Dec 2022-SL-2)

(A) Jharkhand

(B) Chhattisgarh

(C) Goa

(D) None of these

Answer – B

82. Which state is to the South of Odisha?

(OPRB CBRE Warder- 22nd Dec 2022-SL-1(A)

(A) Andhra Pradesh

(B)Himanchal

(C) Kerala

(D) None of these

Answer – A

83. Who had occupied Odisha just before Britishers?

(OSSSC CRE PEO/JA 2023)

(A) Mouryas

(B) Portugese

(C) Mongols

(D) Marhattas

Answer – D

84. Odisha became a part of British empire during the reign of-

(OSSSC RI 2015)

(A) Warren Hastings

(B) Lord Cornwallis

(C) William Bentick

(D) Lord Wellesly

Answer – D

85. Read the following statements carefully and answer which of them is/are correct by using the codes given below.

(OSSSC Jail Warder 2017)

  1. Odisha became a part of British Empire during the reign of Lord Wellesley.

2. MukundaDev-II was the king of Khordha when Odisha came under the British rule in 1803.

3. Dalhousie was the Governor-General of India when Sambalpur was annexed to the British Empire.

(A) only 1 is correct

(B) 1 & 2 are correct

(C)1, 2 & 3 are correct

(D) None is correct

Answer – C

86. Who was the first muslim ruler of Odisha?

(OSSSC RI 2015)

(A) Allaud-din Baktiya

(B) Mahammad Sayeed

(C) SulaimanKarrani

(D) Qutab-ud-din Aibak

Answer – C

87. The famous war of Kalinga was fought in the year:

(OPRB CBRE Warder- 26th Dec 2022-SL-1)

(A) 261 BC

(B) 265 BC

(C) 270 BC

(D) 296 BC

Answer – A

Previous Year Solved Papers For All OSSSC Exam

www.APTIZONE.COM 1

88. King Kharavela belonged to which royal dynasty:

(OPRB CBRE Warder- 25th Dec 2022-SL-2 & OSSSC VAW/HEW 2016)

(A) Nanda

(B) Maurya

(C) Chedi

(D) Satavahana

Answer – C

89. The Lingaraj Temple at Bhubaneswar was constructed by

(OPRB CBRE Warder- 24th Dec 2022-SL-1)

(A) Satavahana Dynasty

(B) Ganga Dynasty

(C) Soma Dynasty

(D) Naga Dynasty

Answer – C

90. Sarala Das, the great Odia poet, flourished in the court of-

(OSSSC Jr. Clerk 2015)

(A) Prataprudra Dev

(B) Kapilendra Dev

(C) Purusottam Dev

(D) Narasimha Dev-I

Answer – B

91. Where was the Paik Rebellion started in 1857?

(OSSSC Jr. Clerk 2015)

(A) Banpur

(B) Kujanga

(C) Ranapur

(D) Khordha

Answer – D

92. The place “Inchudi’ in Balasore district is famous for which of the following ?

(OSSSC CRE 2021)

(A) Massacre during freedom struggle

(B) Salt Satyagrah

(C) Gandhiji’s first arrival in Odisha

(D) Scenic beauty

Answer – B

93. After the severe famine of 1866 in Odisha, the British authority built —

(OSSSC Jail Warder 2017)

(A) The Puri Canal

(B) The Kendrapada Canal

(C) The Bhadrak Canal

(D) TheTaladanda Canal

Answer – A

94. When Odisha became a separate state on 1st April, 1936, the number of districts was-

(OSSSC RI 2015)

(A) Five

(B) Six

(C) Seven

(D) Thirteen

Answer – B

95. Ancient Odisha’s sailors were doing trade with which part of the world?

(OSSSC CRE PEO/JA 2023)

(A) South-West Asia

(B) Europe

(C) South-East Asia

(D) China and Japan

Answer – C

96. Find out the incorrect one of the following pairs of the great personlaity and his actual name?

(OSSSC RI 2015)

(A) BaghaJatin-Jatin Mukherjee

(B) ChandanHajuri- ChakhiKhuntia

(C) PathaniSamanta-Chandra SekharSrichandan

(D) Sarala Das- SidheswarParida

Answer – C (Odisha GK MCQ for OSSSC Exam)

97. Who among the following became the first Martyr (Saheed) of Odisha during British regime?

(OSSSC CRE 2021)

(A) Veer Surendra Sai

(B) Jayee Rajguru

(C) Laxman Naik

(D) Raghunath Mohanty

Answer – B (Odisha GK MCQ for OSSSC Exam)

98. When did Veer SurendraSai first declare his revolt against the British regime?

(OSSSC RI 2015)

(A) 1817

(B) 1827

(C) 1837

(D) 1847

Answer – B (Odisha GK MCQ for OSSSC Exam)

99. Which of the following statements about Veer SurendraSai is incorrect?

(OSSSC Jail Warder 2017)

(A) Veer SurendraSai first declared his revolt against the British regime in 1827.

(B) Veer SurendraSai was kept in Asirgarh jail till the end of his life.

(C) Veer SurendraSai breathed his last on 28.02.1884 at the age of 75.

(D) None of these

Answer – D (Odisha GK MCQ for OSSSC Exam)

100. Veer Surendra Sai was kept in which jail till the end of his life on 28.02.1884?

(OSSSC Jr. Clerk 2015)

(A) Nagpur

(B) Hazaribagh

(C) Asirgarh

(D) Fort William

Answer – C (Odisha GK MCQ for OSSSC Exam)

101. Which of the following statements about the Census data of Odisha is incorrect as per Census- 2011?

(OSSSC Jail Warder 2017)

(A) Population of Odisha according to 2011 census is 4.19 crore.

(B) The density of population in Odisha per square kilometre is 270.

(C) Kandhamal district has the least density of population.

(D) The literacy rate is the highest in Balasore district.

Answer – D (Odisha GK MCQ for OSSSC Exam)

www.APTIZONE.COM 1

Part – 1 Odisha GK MCQ for OSSSC Exam

Part – 2 Odisha GK MCQ for OSSSC Exam

Part – 3 Odisha GK MCQ for OSSSC Exam

Part – 4 Odisha GK MCQ for OSSSC Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Need Help?