Skip to content

APTIZONE Bhubaneswar

APTIZONE

Odisha Gk OSSSC Previous Year Questions (Q25 – Q48)

Odisha GK OSSSC Previous Year Questions 02
Why Odisha GK OSSSC Previous Year Questions.

This Odisha GK OSSSC Previous Year Questions help students understand the types of questions that are commonly asked. Reading these questions, students can analyze trends in the types of questions and topics that are asked, helping them focus their preparation on key areas.

 This Odisha GK OSSSC Previous Year Questions prioritizes the preparation for various OSSSC Exams such as RI, Amin, SFS, ICDS Supervisor, Jr. Assistant, Jr. Clerk, Live Stock Inspector, and more.

25. The first Odia writer, Dr. Gopinath Mohanty, got Gyanapith award in 1973 for his-

(OSSSC Jr. Clerk 2015 & OSSSC VAW/HEW 2016)

(A) Matimatala

(B) Paraja

(C) Harijana

(D) Danapani

Answer – A

26. For which book Dr. Prativa Ray got Moortidevi Award ?

(OSSSC CRE 2021)

(A) Shilapadma

(B) Yajnaseni

(C) Punyatoya

(D) Chandrabhaga

Answer – B

27. Match the following pairs of Odia book and its author?

AuthorBook
Sarala Dasi) Bhagabat
Jagannath Dasii) Mahabharat
Kanhu Charan Mahantyiii) Lachhama
Fakir Mohan Senapatiiv) Ha Anna
Gopinath Mohantyv) Amrutara Santana

(OSSSC Jail Warder 2017 & OSSSC Jr. Clerk 2015 )

(A) 1-i; 2-ii; 3-v; 4-iii & 5-iv

(B) 1-ii; 2-i; 3-iv; 4-iii & 5-v

(C) 1-iv; 2-iii; 3-i; 4-ii & 5-v

(D) 1-iv; 2-iii; 3-i; 4-v & 5-ii

Answer – B

28. Who of the following Odia writer is not a winner of Gyanapitha Award?

(OSSSC RI 2015)

(A) Sachidanand Routray

(B) Sitakanta Mohapatra

(C) Pratibha Ray

(D) Manoj Das

Answer – D

29. Who among the following was the first Odia writer to receive Jnanapitha Award?

(OSSSC LIVESTOCK 2021)

(A) Sitakanta Mohapatra

(B) Sachidananda Routray

(C) Gopinath Mohanty

(D) Prativa Ray

Answer – C

30. Match the following pairs of Award and its founder?

Awardfounder
1. Kalinga Awardi) HarckrushnaMahatab
2. Bisuba Sammanii) BijuPattanaik
3. Atibadi Jagannath Dasiii) Sambalpur University
4. Gangadhar National Awardiv) Srujani
5. Guru Kelucharan Awardv) OdiaSahitya Academy

(OSSSC RI 2015 & OSSSC Jail Warder 2017)

(A) 1-ii; 2-i; 3-v; 4-iii & 5-iv

(B) 1-iv; 2-iii; 3-i; 4-ii & 5-v

(C) 1-ii; 2-i; 3-iv; 4-iii & 5-v

(D) 1-iv; 2-iii; 3-i; 4-v & 5-ii

Answer – A

31. Odissi dancers in Jagannath Temple are called as?

(A) Mahari

(B) Pala

(C) Gotipua

(D) Patua

Answer – A

32. Who of the following is not an Odissi dancer?

(OSSSC RI 2015)

(A) Sanjukta Panigrahi

(B) Uday Shankar

(C) Sonal Mansingh

(D) Kelu Charan Mahapatra

Answer – B

www.APTIZONE.COM 1

33. Which of the following folk dances is mostly popular in Kalahandi district ?

(OSSSC CRE 2021)

(A) Chhau

(B) Ranapa

(C) Ghumura

(D) GhodaNacha

Answer – C

34. When did Odisha first play Ranjee Trophy?

(OSSSC Jr. Clerk 2015)

(A) 1949

(B) 1959

(C) 1965

(D) 1972

Answer – A

35. Match the following pairs of stadium and its location.

1. Sura Pratap Stadiumi) Cuttack
2. Panposh Hockey Stadiumii) Dhenkanal
3. Satyabrata Stadiumiii) Rourkela
4. Jawaharlal Indoor Stadiumiv) Sambalpur
5. V.S.S. Stadiumv) Cuttack


(OSSSC RI 2015)

(A) 1-i; 2-ii; 3-v; 4-iii & 5-iv

(B) 1-ii; 2-iii; 3-i; 4-iv & 5-v

(C) 1-ii; 2-iii; 3-i; 4-v & 5-iv

(D) 1-iv; 2-iii; 3-i; 4-v & 5-ii

Answer – B

36. Match the following pairs of sportsperson and the sports he/she is associated with in right order.

1. RachitaMistry(Panda)i) Cricket
2. DillipTirkeyii) Olympic
3. Pragya Ojhaiii) Hockey
4. Bijaya Satpathyiv) Child Marathon
5. Budhia Singhv) Weight Lifting

(OSSSC RI 2015)

(A) 1-i; 2-ii; 3-v; 4-iii & 5-iv

(B) 1-ii; 2-iii; 3-i; 4-v & 5-iv

(C) 1-ii; 2-i; 3-iv; 4-iii & 5-v

(D) 1-iv; 2-iii; 3-i; 4-v & 5-ii

Answer – B

37. How many district are in odisha?

(OSSSC CRE PEO/JA 2023)

(A) 30

(B) 31

(C) 28

(D) 29

Answer – A

38. In which district of Odisha is the Central Rice Research Institute situated ?

(A) Khordha

(B) Cuttack

(C) Sambalpur

(D) Koraput

Answer – B

39. ‘Huma’ in Sambalpur district is well known for which of the following ?

(OSSSC CRE 2021)

(A) Majestic Waterfall

(B) Hot spring

(C) Reservoir

(D) Leaning Temple

Answer – D

40. The hot water spring ‘Atri’ is located in which district of Odisha?

(OSSSC HAW / HAW 2016)

(A) Khurda

(B) Angul

(C) Gajapati

(D) Kendrapara

Answer – A

41. ‘LokSevaBhawan’ is the new name of which state secretariat?

(OSSSC HAW / HAW 2016)

(A) Telengana

(B) Karnataka

(C) Odisha

(D) Chhatisgarh

Answer – C

42. The first Odisha Legislative Assembly met in Ravenshaw College Hall at Cuttack on-

(OSSSC RI 2015)

(A) 25th July, 1936

(B) 28th July, 1937

(C) 25th June, 1937

(D) 28th June, 1937

Answer – B

43. The first session of Odisha Assembly after Independence was held in-

(OSSSC Jr. Clerk 2015)

(A) Barabati Fort, Cuttack

(B) Swaraj Ashram, Cuttack

(C) Ravenshaw Conference Hall, Cuttack

(D) Sardar Patel Hall, Bhubaneswar

Answer – D

44. Who was the Third CM of Odisha :

(OPRB CBRE Warder- 27th Dec 2022-SL-3)

(A) Biju Patnaik

(B) Biren Mitra

(C) Biswanath Das

(D) None of These

Answer – A

45. Consider the following personalities of Odisha

I. Justice Ranganath Mishra

II. Justice Ananga Kumar Patnaik

III. Justice DebaPriyaMohapatra

IV. Justice GopalBallavPatnaik

Who among the above personalities have been the Chief Justice of India ?

(OSSSC CRE 2021)

(A) I & II

(B) I & IV

(C) II & IV

(D) I & III

Answer – B

46. Total Number of Loksabha seats in Odisha?

(OPRB CBRE Warder- 27th Dec 2022-SL-3)

(A) 28

(B) 31

(C) 21

(D) None of These

Answer – C (Odisha GK OSSSC Previous Year Questions)

47. Which of the following statesmen is associated with Bhadrak district ?

(OSSSC CRE 2021)

(A) BijuPatnaik

(B) Dr. HarekrushnaMahatab

(C) JanakiBallayPatnaik

(D) Nabakrushna Choudhury

Answer – B (Odisha GK OSSSC Previous Year Questions)

48. Where is NariBandi Niketan exclusively jail for women is located in Odisha ?

(OPRB CBRE Warder- 24th Dec 2022-SL-3)

(A) Sambalpur

(B) Berhampur

(C) Jagatsinghpur

(D) Gunupur

Answer – A (Odisha GK OSSSC Previous Year Questions)

www.APTIZONE.COM 1

osssc Official Previous Year Papers

Part – 1 Odisha GK OSSSC Previous Year Questions

Part – 4 Odisha GK OSSSC Previous Year Questions

Part – 5 Odisha GK OSSSC Previous Year Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Need Help?