Why Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC.
This Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC help students understand the types of questions that are commonly asked. Reading these questions, students can analyze trends in the types of questions and topics that are asked, helping them focus their preparation on key areas.
This Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC prioritizes the preparation for various OSSSC Exams such as RI, Amin, SFS, ICDS Supervisor, Jr. Assistant, Jr. Clerk, Live Stock Inspector, and more.
49. Special Jail, Bhubaneswar was established as a Sub Jail in the year_____.
(CBRE Warder- 25th Dec 2022-SL-1)
(A) 1960
(B) 1964
(C) 1971
(D) 1973
Answer – B
50. Among the following which Odia movies jointly won the National Award in the 67th National Film Awards?
(OSSSC CRE 2021)
(A) Salabudharbadla & Sri khetraSahiJata
(B) KaliraAtita&SalaBudharBadla
(C) KaliraAtita& Sri khetraSahiJata
(D) SalaBudharBadla&AadimVichar
Answer – B
51. Which type of climate does Odisha enjoy?
(OSSSC RI 2021)
(A) Tropical
(B) Temperate
(C) Equtorial
(D) Tundra
Answer – A
52. Which district of Odisha is the largest producer of rice?
(OSSSC LIVESTOCK 2021)
(A) Koraput
(B) Bolangir
(C) Bargarh
(D) Cuttack
Answer – C
53. Which of the following districts in Odisha tops in production of ginger and turmeric-
(OSSSC Jr. Clerk 2015)
(A) Ganjam
(B) Kalahandi
(C) Kandhamal
(D) Mayurbhanj
Answer – C
54. The Panchpatmali is famous for mining of-
(A) Chromite
(B) Bauxite
(C) Graphaite
(D) Dolomite
Answer – B
55. What percentage of Manganese is available in Odisha in comparison to all India reserve?
(OSSSC RI 2015)
(A) 30%
(B) 32%
(C) 34%
(D) 36%
Answer – C
56. What is the share of Odisha in exploration of Bauxite in the country?
(OSSSC Jr. Clerk 2015)
(A) 20%
(B) 30%
(C) 40%
(D) 50%
Answer – D
57. Which is the highest mountain peak of Odisha?
(OSSSC LIVESTOCK 2021)
(A) Gandhamardan
(B) Mahendragiri
(C) Deomali
(D) Gorumahisani
Answer – C
58. Which one of the major rivers of Odisha does not have delta at its mouth?
(OSSSC CRE 2021)
(A) The Mahanadi
(B) The Brahmani
(C) The Rushikulya
(D) The Baitarani
Answer – C
59. Mahanadi flows 10 which district of Odisha?
(OSSSC CRE PEO/JA 2023)
(A) Dhenkanal
(B) Khorda
(C) Kandhamal
(D) Boudh
Answer – D
60. On which river is the Mandira Dam built?
(OPRB CBRE Warder- 26th Dec 2022-SL-1)
(A) Sankha River
(B) Yamuna
(C) Sindh
(D) None of These
Answer – A
61. Originating from Chhotanagpur plateau, the river Brahmani enters Odisha in which district ?
(OSSSC CRE 2021)
(A) Keonjhar
(B) Sambalpur
(C) Sundargarh
(D) Bargarh
Answer – C
62. The River Sileru in its upper reaches is called-
(OSSSC Jr. Clerk 2015)
(A) Saberi
(B) Machhkund
(C) Mathili
(D) Potteru
Answer – B
63. Which river has its origin from Gonasika?
(OSSSC HAW / HAW 2016 & Jr. Assistant 2018)
(A) Mahanadi
(B) Baitarani
(C) Budhabalanga
(D) Brahmani
Answer – B
64. The river Budhabalanga has been originated from?
(A) Nilgiri hill
(B) Deomali hill
(C) Gorumahisani hill
(D) Similipal hill
Answer – D
Previous Year Solved Papers For All OSSSC Exam

65. On which river is the Patora Dam built?
(OPRB CBRE Warder- 27th Dec 2022-SL-3)
(A) Jonk River
(B)Gomti
(C) Mahanadi
(D) None of These
Answer – A (Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC)
66. Patora Dam is situated in :
(OPRB CBRE Warder- 23rd Dec 2022-SL-1)
(A) Nuapada
(B)Nabarangpur
(C) Khordha
(D) Puri
Answer – A (Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC)
67. Read the following statements carefully and choose which of them is/are correct by using the codes given below.
- The length of Odisha coast is about 480kms.
2. River Subarnarekha divides Odisha and west Bengal.
3. There were only six districts in Odisha when it became a separate state in 1936.
(OSSSC Jail Warder 2017)
(A) only 1 is correct
(B) 1 & 3 are correct
(C) 2 & 3 are correct
(D) 1, 2 & 3 are correct
Answer – D (Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC)
68. ‘Rengali dam’ is built over which of the following rivers?
(OSSSC LIVESTOCK 2021)
(A) The Brahmani
(B) The Mahanadi
(C) The Baitarani
(D) The Rushikulya
Answer – A (Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC)
69. The waterfall ‘Duduma’ is associated with which river?
(OSSSC HAW / HAW 2016)
(A) Indravati
(B) Nagabali
(C) Rushikulya
(D) Machhkund
Answer – D (Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC)
70. Which of the following is the largest sweet water lake in Odisha?
(A) Ansupa
(B) Chilika
(C) Pata
(D) Kanjia
Answer – A (Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC)
71. Barehipani waterfall comes under which National Park/Wildlife Sanctuary?
(OSSSC LIVESTOCK 2021)
(A) Similipal National Park
(B) Sunabeda Wildlife Sanctuary
(C) Bhitarkanika National Park
(D) Tikarpada Wildlife Sanctuary
Answer – A (Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC)
72. Which of the following sanctuaries in Odisha is also known as ‘Turtles’ paradise”?
(OSSSC LIVESTOCK 2021)
(A) Bhitarakanika Wildlife Sanctuary
(B) Kuldiha Wildlife Sanctuary
(C) Baisipali Wildlife Sanctuary
(D) Gahiramatha Wildlife Sanctuary
Answer – D (Odisha GK Previous Year Questions for OSSSC)
Previous Year Solved Papers For All OSSSC Exam

Also Read
osssc Official Previous Year Papers
Part – 1 Odisha GK OSSSC Previous Year Questions
Part – 4 Odisha GK OSSSC Previous Year Questions
Part – 5 Odisha GK OSSSC Previous Year Questions