Skip to content

APTIZONE Bhubaneswar

APTIZONE

Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam (Q01 – Q24)

This “Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam” help students understand the types of questions that are commonly asked. Reading these questions, students can analyze trends in the types of questions and topics that are asked, helping them focus their preparation on key areas.

 This Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam prioritizes the preparation for various OSSSC Exams such as RI, Amin, SFS, ICDS Supervisor, Jr. Assistant, Jr. Clerk, Live Stock Inspector, and more.

Answer – A

Answer – D

04. The temple of Lord Nilamadhav built in replica of the Jagannath Temple is located in-

(OSSSC RI 2015)

(A) Koraput

(B) Nayagarh

(C) Keonjhar

(D) Kantilo

Answer – D

05. The Sun Temple at Konark is known as?

(A) Peace Pagoda

(B) Black Pagoda

(C) White Pagoda

(D) Golden Pagoda

Answer – B

06. Which of the following is not a correct statement on the Sun Temple at Konark?

(OSSSC Jail Warder 2017)

(A) It took 12years to complete.

(B) 1200 artists were engaged to finish it.

(C) Rupees 40 crores was spent on its construction.

(D) Ananga bhima Dev-III built it in memory of his victory of Bengal.

Answer – D

07. The Sun Temple of Odisha has been built in the shape of a giant chariot pulled by-

(OSSSC RI 2015)

(A) 9 horses and 8 pairs of wheel

(B) 7 horses and 11 pairs of wheel

(C) 8 horses and 10 pairs of wheel

(D) 7 horses and 12 pairs of wheel

Answer – D

08. Which of the following categories of the images of Lord Ganesh is/are found in the temple of Odisha ?

(OSSSC CRE 2021)

(A) Asina Ganesh

(B) Sthanaka Ganesh

(C) Nrutya Ganesh

(D) All of the above

Answer – D

09. Which of the following places is known as ‘Biraja Kshetra’?

(OSSSC CRE 2021)

(A) Jagatsinghpur

(B) Jajpur

(C) Cuttack

(D) Bhadrak

Answer – B

10. Which of the following hills in Odisha is not a Buddhist site ?

(OSSSC Jr. Assistant 2018)

(A) Dhauligiri

(B) Khandagiri

(C) Lalitagiri

(D) Ratnagiri

Answer – D

11. Which of the following places is a Buddhist site?

(OSSSC VAW/HEW 2016)

(A) Khandagiri

(B) Udaygiri

(C) Lalitgiri

(D) None of these

Answer – C

12. Khandagiri and Udayagiri caves of Bhubaneswar are associated with which religion?

(OSSSC CRE PEO/JA 2023)

(A) Hinduism

(B) Islam

(C) Jainism

(D) Buddhism

Answer – C

www.APTIZONE.COM 1

13. Who of the following wrote the prayer “Ahe Dyamaya Biswa Bihari”?

(OSSSC RI 2015)

(A) Madhusudan Rao

(B) Madhusudan Dash

(C) GouriShanakar Ray

(D) Ramakrushna Nanda

Answer – D

14. Who is the poet of famous song “Bande Utkal Janani”?

(OSSSC Jr. Clerk 2015)

(A) Fakir Mohan Senapati

(B) Laxmi Kanta Mohapatra

(C) Radhakanta Ray

(D) Gopabandhu Dash

Answer – B

15. Who was the founder of Satyabadi Bana Vidyalaya in Odisha?

(OSSSC LIVESTOCK 2021)

(A) Madhusudan Das

(B) Madhusudan Rao

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Gopabandhu Dash

Answer – D

16. In which year the first Oriya Magazine “JNANARUNA” was published :

(OPRB CBRE Warder- 25th Dec 2022-SL-2)

(A) 1822

(B) 1836

(C) 1842

(D) 1849

Answer – D

17. Who was the Editor of Utkal Dipika published in 1866 :

(OPRB CBRE Warder- 25th Dec 2022-SL-3)

(A) Fakir Mohan Senapati

(B) Baikunth Nath De

(C) Gouri Shankar Roy

(D) NilamaniVidyaratna

Answer – C (Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam)

18. Which one is the first daily newspaper of Odisha?

(OPRB CBRE Warder- 25th Dec 2022-SL-3)

(A)BodhaDayini

(B)UtkalDeepika

(C)Dainika Asha

(D) KujibarPatra

Answer – C (Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam)

19. The first Oriya Magazine ‘Bodha Dayini’ was published from :

(OPRB CBRE Warder- 25th Dec 2022-SL-1)

(A) Bhubaneswar

(B) Cuttack

(C) Balasore

(D) Puri

Answer – C (Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam)

20. Which of the following is not a literary creation of Gangadhar Meher?

(OSSSC RI 2015)

(A) Pranayaballari

(B) Chilika

(C) Tapaswini

(D) Indumati

Answer – B (Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam)

21. Which of the following is not a literary creation of Upendra Bhanja?

(OSSSC RI 2015)

(A) Labanyabati

(B) Premachintamani

(C) Chitralekha

(D) Chandrakala

Answer – D (Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam)

22. Who among the following persons is known as ‘Kabi Chandra’ ?

(A) Upendra bhanja

(B) Kali Charan Pattanik

(C) Nanda Kishor Bala

(D) Radhanath Ray

Answer – B (Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam)

23. Who wrote the poem ‘Chilika?

(OPRB CBRE Warder- 24th Dec 2022-SL-3)

(A) Gangadhar Meher

(B)Jagannatha Das

(C) Chaitanya Das

(D) Radhanath Ray

Answer – D (Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam)

24. Who wrote the book ‘Geeta Govinda’?

(OSSSC HAW / HAW 2016)

(A) Upendra Bhanja

(B) Jayadeva

(C) Balaram Das

(D) Gangadhar Meher

Answer – B (Odisha GK Question with Answer for OSSSC Exam)

www.APTIZONE.COM 1

OSSSC PREVIOUS YEAR QUESTIONS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Need Help?